Proizvodi

Koliko je kvalitetno osvjetljenje važno za zdravlje doktora i njegov/njen rad?

FARORASVJETA-770x400

Koliko je kvalitetno osvjetljenje važno za zdravlje doktora i njegov/njen rad?

85% potrebnih informacija doktor stomatologije prikuplja putem vida , zbog čega je od iznimne važnosti kvalitetno osvjetljenje prostorije u kojoj radi. Kontinuirana izloženost lošem osvjetljenju može prouzrokovati razne štetne posljedice, kao što su: preuranjeni zamor očiju,stres, nervoza, glavobolje, oboljenja oka(crvenilo, suhoća oka, pečenje,
osjećaj stranog tijela u oku),neuralgije (muskoloskeletne patologije radi nepravilnog držanja doktora – saginjanje i sl.) Kako bi se u što većoj mjeri smanjilo naprezanje očiju i povećala ugodnost pacijenta, potrebno je osigurati da osvjetljenje u prostoriji u što većoj mjeri nalikuje prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Stoga,prilikom odabira reflektora treba voditi računa o kvalitetu svjetla koji isti posjeduje.

Jako je bitno da vještačko svjetlo vjerno reprodukuje boje materijala i tkiva koje osvjetljuje. Boje se mogu razlikovati ovisno od temperature izvora vještačkog svjetla i boje predmeta koji se osvjetljava. Reflektori kompanije FARO dolaze sa mogućnošću podešavanja intenziteta osvjetljenja kako bi se mogli lako uočiti svi potrebni sitni detalji u radnom polju uz upotrebu minimalnog napora, konstantno držeći temperaturu izvora svjetlosti na 5 000 K.

Šta je CRI?
Color Rendering Index (CRI), je indeks reprodukcije boja koji pokazuje u kojoj mjeri izvor svjetlosti može reproducirati stvarnu boju objekta kojeg osvjetljava. CRI vrijednost je jako bitna u stomatologiji kod utvrđivanja boje zuba i gingivalnog tkiva. CRI se mjeri na skali od 0 do 100, gdje vrijednost „100“ predstavlja ekvivalent osvjetljenja sa sunčevim svjetlom. Kvalitetni reflektor proizvodi 85 CRI-a. CRI index Faro reflektora iznosi 95.

Koliko svjetla je zaista potrebno?
Količina svjetlosti potrebna da osvijetli radno polje ovisi od nekoliko faktora: Pravilno osvjetljenje mora imati karakteristike distribucije, intenziteta i kvaliteta koji odgovaraju vizualnoj funkciji doktora, kako bi se uhvatili svi potrebni detalji radnog polja. Dobar izvor svjetlosti mora imati mogućnost podešavanja intenziteta osvjetljenja bez
gubljenja uniformnosti osvjetljenja i postignute temperature izvora svjetlosti.

Odsjaj reflektora
Odsjaj reflektora nije samo naporan, nego u nekim slučajevima može biti čak i opasan , jer isti može prouzrokovati ozbiljna oštećenja rožnjače oka ( ova opasnost je naročito prisutna kod djece). FARO reflektori problem odsjaja rješavaju tako što odsjaj definiraju u jednu tačku koja ne proizvodi toplinu, tako da je odsjaj sveden na minimum, a potpuna zaštita od istog se može obezbijediti sa korištenjem zaštitinih naočala.

FARO reflektori su dizajnirani tako da odlično uklanjaju efekat sjene, posjeduju visoki efekat osvjetljenja i refleksije boje (CRI), sa konstantnom temperaturom izvora svjetlosti prilikom bilo kojeg podešavanja intenziteta osvjetljenja. Prirodne barijere koje formiraju obrazi ili usne, kao i instrumenti ubačeni u kavitet mogu baciti sjenu na osvijetljenu površinu te onemogućiti detaljni pregled osvijetljenog područja. Scialtički reflektor posjeduje funkciju uklanjanja sjene koji kroz emitovanje svjetlosti sprječava stvaranje oštrih sjena tako što dijeli snop svjetlosti u manje snopove koji se međusobno
ukrštaju. Scialtična lampa je usklađena sa ISO standardom i čini da oštra sjena koju projektuje instrument u radnom polju bude redukovana na 12 mm u dijametru.

Sa ALYA i MAYA reflektorima FARO postavlja novi nivo u LED tehnologiji. Zbog njihovog jednostavnog dizajna, LED reflektori imaju jako male potrebe za održavanje, traju veoma dugo ( preko 50 000 sati rada) u odnosu na ostale konvencionalne sisteme osvjetljenja, te pružaju izvanredno osvjetljenje. Korištenje LED reflektora znatno utiče na uštedu električne energije u odnosu na korištenje drugih sistema osvjetljenja.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping